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Dated 9 November 2015 

The International Measurers have been asked the following measurement question. 

Question: 

I would like to request an official ruling on the centreboards (whether I can design the centreboards 

themselves to achieve a toe-in or toe-out). The cases themselves would remain compliant, meaning 

an unmodified board put into the case would have no toe-in or toe-out. 

Interpretation: 
 
Rule 6 specifies the position and maximum size of the centrecase. 
 
Rule 6.3  Centrecase must not be fitted with any device or means for angling centreboard 
to port or starboard. 
 
Rule 7.1  No restriction on centreboards and rudders shall apply other than maximum 
centrecase dimensions as in rule 6(2) above. 
 
Rule 7.2   The centreplane of each hull, its centreboard case and its rudderstocks (in the 
fore and aft position) shall coincide. 
 

While there is no restriction on the construction of centreboards, Rule 6.3 deals with how the 
centrecase interacts with the centreboards and their position in relation to the boat. Rule 6.3 clearly 
states the centrecase must have no device or means to angle the centreboard to port or starboard 
(toe in or toe out). 
 
It may be possible to construct centrecases that comply with the size and position rules but when 
used with a specially designed centreboard, allow that particular centreboard to angle to port or 
starboard. When used with those centreboards the centrecases do not comply with rule 6.3.  
 
If using boards that naturally toe in or out, the centrecase should be constructed with the means to 
ensure the boards are vertical. Centreboards cannot be angled to port or starboard. 
 

Decision: 
 
Yes, centreboards can be designed to achieve toe in or toe out. If, however, those centreboards when 
positioned in the boat lie to port or starboard, pursuant to rule 6.3 the centrecases do not measure.  
 
International Measurers: 
 
New Zealand – Jamie Sutherland 
Australia – Garry Williams 
 


